За пета поредна година в Русия и по света хората излизат по улиците с портретите на свои родственици, участвали във Втората световна война и антифашистката съпротива

Шествието "Безсмъртен полк", което води своето начало в сибирския град Томск през 2012 г. (MoyPolk.ru), минава по улиците на над 1500 града в Русия и 50 държави по света, вкл. САЩ и Канада. За първа година към акцията се присъединяват Гърция, Италия, Испания, Полша, Хърватия, Швеция, Холандия, Малта, както и Лондон - от площад "Трафалгар" до Уестминстърското абатство.

В София - край паметника на Съветската армия, на днешния Ден на победата се вдига мемориална стена с портрети на фронтоваци. За пръв път "Безсмъртният полк" се състоя у нас миналата година в чест на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война в градовете Стара Загора, Ботевград и Хасково, припомня "Стандарт".

Сега географията на българския "Полк" се разширява и тази година хора с портрети на фронтоваци се очаква да дефилират в 26 града: Бургас, Ботевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Димитровград, Добрич, Карлово, Несебър, Павликени, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Самоков, Силистра, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Хасково и Ямбол.

Според организаторите по повод 71-годишнината от капитулацията на нацистка Германия по улиците се очаква да излязат 12 млн. души с портрети на своите роднини, сражавали се на страната на победителите във Втората световна война. Всъщност инициативата се е зародила още през 2007 г. в друг сибирски град, Тюмен, където първоначално я наричат "Парад на победителите".

Миналата година акцията в Русия придоби национален мащаб, а в Москва начело на шествието, което събира 500 хил. души, беше президентът Владимир Путин с портрет на баща си. Началото е в 15 ч. и се предава пряко по руския Първи канал.

Видео: Полкът на бесмъртните през 2015 г.

Източник: "Стандарт", ТАСС