Канйе Уест, който имаше най-много номинации за 54-те награди Грами, получи само 4.

54-тата церемония по връчването на наградите Грами трябваше да е ознаменувана от неочакваната смърт на титанична соул дива. И въпреки че със сигурност това бе нощта на Адел, която си тръгна с шест от шест награди, кончината на суперзвездата Уитни Хюстън остави мрачна сянка над събитието. 

"Няма начин да заобиколим това. Има смърт в семейството ни", каза водещият Ел Ел Куул Джей, след което прочете молитва в нейна чест. Може би рап певецът бе най-добрият избор за водещ на церемонията или поне опроверга всички очаквания, че няма да се справи. След думите за Уитни работата му на сцената почти приключи, но вярваме, че човек, който не е живял и творил нейната музика в нейното време, не би могъл да се справи по-добре с тъжната задача. 

Адел определено бе звездата на вечерта. За разлика от Канйе Уест, които не присъства на церемонията, а бе с най-много номинации тази година (цели седем), Адел грабна всяка статуетка, която очакваше. До средата на шоуто 23-годишната певица вече разполагаше с четири, а накрая си тръгна с 6: Най-добър поп албум за "21", Най-добро солово изпълнение за "Someone Like You" (Адел заяви, че животът й се е променил, след като е написала тази песен), а "Rolling in the Deep" спечели в категориите Най-добро кратко видео, Запис на годината, както и Песен на годината. "21" бе окачествен и като Албум на годината, с което Адел завърши колекцията си от златни грамофони поне за тази година. 

Канйе не обра всичко, на което се надяваше, но все пак спечели в няколко важни категории - Рап албум на годината, Рап песен на годината и Рап колаборация за "All of the Lights" от албума "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", както и за Рап изпълнение, поделено с Джей Зи за "Otis"

The Foo Fighters надминаха Канйе и получиха пет статуетки, включително за Хардрок/Метъл изпълнение за "White Limo", Рок песен за "Walk", Рок албум - за "Wasting Light", Рок изпълнение и Пълнометражно видео - за "Foo Fighters: Back and Forth".  

Skrillex не си отиде с наградата за Нов артист, но пък спечели три грамофона за Денс запис, Денс/Електронен албум и Ремикс на годината.  

Крис Браун, който поднесе нелошо изпълнение, се появи за първи път на наградите от 2009-а  насам, когато инцидентът с Риана му ограничаваше всички общи церемонии с нея. Той също си отиде с награда за най-добър R&B албум F.A.M.E. "We got one".

Най-голямата изненада на вечерта бе наградата за Нов артист на Бон Ивер, които победиха Ники Минаж, Джей Кол, Skrillex и Band Perry. След наградите се появи и Tumblr блог Who is Bon Iver.

Смъртта на Уитни беляза трагично церемонията, но в края й още две наскоро починали звезди бяха почетени. Ейми Уайнхаус получи награда за Дуетно изпълнение с Тони Бенет - "Body and Soul". Бони Райт и Алиша Кийс пък изпяха "Sunday Kind of Love" в памет на великата Ета Джеймс. 

Сред изпълнителите на сцената се качиха още Риана и Крис Мартин с Coldplay; Крис Браун, Foo Fighters, Давид Гета, Лил Уейн и Deadmau5; Ники Минаж; Кейти Пери; Кели Кларксън и Джейсън Алдийн; Кари Ъндърууд и Тони Бенет; Maroon 5 и Foster the People заедно с Beach Boys, както и бившият член на The Beatles, Пол Маккартни.