Кралицата на попмузиката празнува рождения си ден на 16 август, а в края на юли станаха четири десетилетия от излизането на първия й албум. Да си я припомним с песни и клипове от зората на кариерата й, през 80-те

Кралицата на попмузиката навърши 65, но няма намерение да се пенсионира, въпреки неотдавнашните си здравословни проблеми, които я вкараха в болница - и продължава подготовката на своето поредно турне.

Междувременно в края на юли се навършиха четири десетилетия от излизането на първия й албум, а оттогава насам дискографията на Мадона досега съдържа над 100 сингъла.

За неин първи голям хит се смята Holiday (1983), но дебютният й сингъл Everybody излиза още през есента на 1982-ра и на следващата година е включен в албума Madonna, с който бъдещата кралица на попмузиката заявява амбициите си.

Видео: Мадона в комедия, преди четвърт век

Във видеоканала й в YouTube може да се намери клип от първото му представяне на живо - на 16 декември 1982 г. в нюйоркския клуб Danceteria.

Парчето става хит в класациите за денсмузика.

Вторият й сингъл Burning Up излиза през пролетта на 1983-та, но няма особен успех. Клипът му обаче заема важно място във видеографията на Мадона, тъй като се смята, че тъкмо тук тя започва да гради имидж на жена, която установява контрол над мъжете.

Година по-късно, през 1984-та, се появява и нейният втори албум Like a Virgin, откъдето е едноименната песен, с която Мадона за пръв път оглавява класацията Hot 100 на сп. "Билборд".

Видеото е заснето във Венеция и Ню Йорк от режисьорката Мери Ламбърт, чието дело са и други от ранните клипове на певицата като Borderline, Material Girl, La Isla Bonita и Like a Prayer.

Тя достига отново първото място в основната класация на "Билборд" през 1985 г. с две песни към филми - Crazy for You от драмата Vision Quest (1985), която става и нейният кинодебют, макар в епизодична роля, и Live To Tell (1986) в "От упор", където участва тогавашният й съпруг Шон Пен.

Режисьор на криминалната драма с оригинално заглавие At Close Range е Джеймс Фоли, направил и клипа, където са монтирани кадри от филма. Баладата фигурира и в излезлия същата година трети албум на Мадона - True Blue, откъдето е и едноименният хит.

Следващият номер 1 на Мадж - Open Your Heart, е четвърти сингъл от същия албум. Във видеото се отдава почит на Лайза Минели с ролята й от филма "Кабаре" и Марлене Дитрих в "Синият ангел", но героинята тук е стриптийзьорка в пийп шоу.

Клипът си навлича критики заради въвличането на малко момче в подобен сюжет, но в крайна сметка е номиниран в три категории за видеонаградите на MTV: за хореография, сценография, а и като най-добро женско видео, макар че точно тук губи от друг неин хит - Papa Don't Preach, също с три номинации.

Мадона и до днес изпълнява на живо някои от ранните си хитове - например La Isla Bonita. Двайсет години след дебюта му испанските мотиви отстъпиха място за циганските ритми на "Гогол Бордело", които се присъединиха към певицата при участието й в концертите Live Earth 2007.

Фронтменът на джипси пънк групата Юджийн Хъц имаше и главна роля в режисьорския дебют на Мадона "Боклук и мъдрост" (2008), а новата версия на песента влезе в репертоара за турнето й Sticky & Sweet, което не подмина и България през август 2009 г. Но това вече е най-новата история на Мадона, която оставяме за следващ път...