Анджелина Джоли оглави класацията на "Форбс" с най-високоплатените актриси през последната година с 33 млн. долара - което е над два пъти по-малко в сравнение с първенеца при мъжете Робърт Дауни-джуниър. Виж кои дами са в Топ 10

Според американски медии приходите на Анджелина Джоли за 12-те месеца от юни 2012 г. насам идват главно от рекламни ангажименти, като договора за 10 млн. с  Louis Vitton, тъй като актрисата на практика не е участвала в игрален филм от 2010 г. насам, когато си партнира с Джони Деп в "Туристът".

Виж още: Робърт Дауни е царят на Холивуд

Последните й изяви в киното бяха озвучаването на Тигрицата от "Кунг-фу панда 2" и режисурата на "Земя на кръв и мед" (2011).

Догодина обаче Анджи смята да навакса с "Господарка на злото", игрална версия на "Спящата красавица", фокусирана върху Злата орисница. Според "Форбс" Джоли е спечелила с 13 млн. повече спрямо предходния период и спокойно може да поиска хонорари над 15 млн. долара за филм.

Междувременно за 2015 г. е планирана трета част от анимацията на "Дриймуъркс", а се готви и продължение на "Агент Солт" (2010), в който тя игра титулната роля. Unbroken, по сценарий на братя Коен, ще е вторият й режисьорски филм, с премиера в края на 2014-а.

Виж още: Къде изчезна Анджелина Джоли

На второ място при актрисите е Дженифър Лорънс, която освен "Оскар" (с "Наръчник на оптимиста") и милиони фенове (с "Игрите на глада"), е спечелила и 24 млн. долара. Втората й поява като Катнис Евърдийн е наесен, във "Възпламеняване", където Огненото момиче ще продължи да ни радва както с бойни умения, така и с елегантни тоалети.

Първият филм имаше бюджет 80 млн. долара и донесе 690 млн. приходи, а хонорарът на главната актриса е бил под 1 млн. долара, припомня "Форбс". 

Миналогодишната номер 1 Катрин Стюарт е паднала до третото място с 22 млн. долара. Нейната суперпродукция миналата година бе "Снежанка и ловецът", която ще има и продължение, но младата актриса се снима и в независими филми като "По пътя", събрал едва 8,7 млн. долара приходи.

С края на сагата "Здрач", от която бяха заснети пет филма, тя трябва да си търси друг източник на многомилионни приходи, ако държи да запази позициите си в класациите на "Форбс", предупреждава списанието. И ново гадже, добавяме ние, след като Робърт Патинсън я заряза окончателно.

Четвъртото място при най-високоплатените актриси заема Дженифър Анистън с 20 млн. долара. Според "Форбс" след сериала "Приятели" тя е напълно осигурена финансово и може да си позволи да не работи - или да участва в по-нискобюджетни комедии, които са основното й занимание през последните години.

Такъв беше "Шефове гадняри" (2011), такъв е и най-новият й филм, "Семейство Милър", с премиера през август. Част от доходите на 44-годишната Джен обаче идват и от рекламни изяви - като майтапчийските клипчета за "СмартУотър".

Друга любима комедийна актриса - Ема Стоун, е пета в класацията с 16 млн. долара. Тя обаче има в актива си главна роля в касова продукция като "Невероятният Спайдърмен" и нейното продължение, очаквано през май догодина, когато ще разберем дали героинята й Гуен Стейси умира, както е в комиксите.

Шеста е друга актриса от "Снежанка и ловецът" - Чарлийз Терон, която игра злата мащеха. Тя е спечелила общо 15 млн. долара, което се дължи и на участието й в "Прометей" на Ридли Скот - предистория на "Пришълецът", която спечели над 400 млн. в световен мащаб.

Като една от най-красивите холивудски актриси, тя има и рекламен договор с "Диор", а напоследък се изяви и зад кулисите - като изпълнителен продуцент на пилотен епизод за сериала "Хатфилд и Маккой", който пренася историческия сюжет в наши дни.

Сандра Бълок, която дели седмото място с Натали Портман с 14 млн. долара, тази година се завръща на големия екран с комедията "Нежна полиция" и космическата драма "Гравитация", където си партнира с Джордж Клуни.

От "Форбс" са на мнение, че звездата от "Скорост" и "Мис Таен агент" трудно ще достигне успеха си от 2009 г., когато The Blind Side й донесе "Оскар" и спечели десетократно повече от 30-милионния си бюджет. Списанието обаче допълва, че Сандра продължава да е сред най-обичаните актриси и се радва на висок рейтинг.

Натали, носителка на "Оскар" за "Черният лебед", натрупа опит в суперпродукции с новите "Междузвездни войни" (1999-2005), които се явяваха предистория на старата трилогия. Сега тя си е осигурила участие в друга касова поредица - "Тор, богът на гръмотевиците", чието продължение "Тор: Светът на мрака" излиза тази есен.

Мила Кунис и Джулия Робъртс оформят челната десетка с по 11 млн. долара. Първата се очертава да стане една от най-търсените актриси в Холивуд, след като комедията "Приятелю, Тед" (2012) и тазгодишното фентъзи "Оз: Великият и могъщият" спечелиха общо над 1 млрд. долара.

При Джулия обаче тази сума означава застой. Звездата от "Хубава жена" вече не е онази машина за хитове, коментира "Форбс". Сега тя предпочита да избира ролите си - като предстоящия "Август в Оклахома", където си партнира с Мерил Стрийп. Приходи й носят и рекламните ангажименти за козметичния гигант "Ланком".