От 12 май по "Нашънъл джеографик ченъл" започват документалните сериали "80-те: Нашето десетилетие" и "Най-великите неща от 80-те"

"80-те: Нашето десетилетие" (The '80s: The Decade That Made Us) е минисериал от шест части, който включва архивни материали, разкази на очевидци и театрални възстановки плюс интервюта с изтъкнати личности от шоубизнеса, технологиите, медиите, политиката.

Началото е тази неделя с темата за революцията в домашните развлечения, започнала с видеоиграта "Пакман", уокмена на "Сони" и VHS касетите с аеробиката на Джейн Фонда.

Убийството на Джон Ленън слага край на една епоха в популярната музика, а със старта на MTV започва нова. През юли 1981-ва  над 1 млн. души излизат по улиците на Лондон, а още 750 млн. по света включват телевизорите си, за да гледат сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна Спенсър.

Основателят на "Епъл" Стив Возняк обяснява как Бил Гейтс далновидно продал на Ай Би Ем правата за използване на софтуера MS-DOS срещу сравнително малко, еднократно заплащане. Впоследствие, когато конкурентите на компанията пуснали продуктите си на пазара, всички искали същия софтуер.

Саможивият бизнесмен Ричард Брансън, превърнал се в мултимедиен магнат, пък разказва как буквално е издигнал рокмузиката до нови висоти със закупуването на първия си самолет "Боинг 747".

Ди Ем Си с фланелка на "Рейдж ъгейнст дъ машийн" на предпремиерата на сериала за 80-те в Ню Йорк, март 2013 г. Снимка: National Geographic Channels

Своите личните истории споделят още рапърът Даръл Макданиълс - D.M.C. от хип-хоп групата "Рън-Ди Ем Си", фронтменът на "Аеросмит" Стивън Тайлър и личният секретар на принцеса Даяна.

Веднага след началния епизод (12 май, 21 ч.) започва и поредицата "Най-великите неща от 80-те", която в няколко части припомнят световните спортни знаменитости на десетилетието, опустошителните катастрофи, технологичните постижения, променили живота ни, и най-паметните моменти във футбола. 

Първият епизод на "Най-великите неща от 80-те" е "Футболни моменти", на 12 май от 22 ч. Снимка: National Geographic Channels

В понеделник, 13 май, от 21 ч. е вторият епизод от "80-те: Нашето десетилетие". Темата му са "Революционерите". Тук става дума за покушенията срещу Роналд Рейгън, когато само 70 дни след неговото встъпване в длъжност като US президент куршум на атентатор разкъсва белия му дроб, и папа Йоан Павел II, също станал жертва на опит за убийство, в който бива намесена и т.нар. "българска следа".

Сред героите на епизода са също Стив Джобс, чието рекламно представяне на Супербоула, озаглавено "1984", му носи феноменален успех, и медийният магнат Тед Търнър, преоткрил новинарския бизнес с 24-часовия канал Си Ен Ен.

Основателите на "Епъл" Стив Джобс (вляво) и Стив Возняк (вдясно). Снимка: National Geographic Channels

Джаджите - и конкретно как персоналният компютър и видеоигрите поставят началото на технологична революция, предопределила начина, по който работим, играем и живеем днес, - са темата в епизод 2 на "Най-великите неща от 80-те" (13 май, 22 ч.).

Третият епизод във вторник, 14 май - "Трагедии", пък ни връща към спомена за най-унищожителните бедствия: АЕЦ аварията в Чернобил, трагедията в индийския град Бопал, довела до хиляди жертви и десетки хиляди осакатени след изпускане на 40 т отровни газове от химическия комбинат на "Юниън карбайд", и експлозията на космическата совалка "Чалънджър" секунди след излитането й. 

Преди това, от 20 ч., "80-те: Нашето десетилетие" продължава с епизода, озаглавен "Пазарувай до припадък" - разказ как блясъкът и разточителството намират ново лице в сексапилната млада певица Мадона, която внезапно се превръща в суперзвезда с шокиращо изпълнение на песента Like a Virgin на първите награди за музикални клипове на MTV.

Тя вдъхновява безброй момичета да изтичат до най-близкия мол в опит да имитират забележителния й стил - но те не са единствените, които харчат на поразия.

Успели млади мъже с пари в излишък са привлечени от стила на младите професионалисти, т.нар. "юпита" и масово си купуват най-новата скъпа играчка - мобилният телефон. Тогава един от тези екземпляри в САЩ струва по 4000 долара и тежи над един килограм.

В същото време обаче хората намират и важни каузи, за които да се застъпят. През октомври 1983-та почти 3 млн. души излизат на улицата за най-голямата мирна демонстрация на ХХ век, протестирайки срещу предложението за разполагане на американски ядрени ракети в Западна Европа. 

Държавният и партиен лидер на СССР Михаил Горбачов разговаря по ранен модел "Нокиа" по време на визита в Хелзинки, Финландия, 26 октомври 1989 г. Снимка: National Geographic Channels

В сряда, 15 май, ще видим "Най-великите неща от 80-те: Спортните икони" - състезатели като Майк Тайсън, Айртон Сена и Мартина Навратилова, с техните постижения и световна популярност, но и "Господарите на Вселената", епизод 4 от "80-те: Нашето десетилетие".

Ръководен от мантрата, че "алчността... е нещо хубаво", героят от филма на Оливър Стоун "Уолстрийт" (1987) Гордън Геко въплъщава стремежа към излишък и безскрупулната амбиция, а големите играчи го имитират, като злоупотребяват с вътрешна информация и употребяват кокаин, който се е превърнал в предпочитаната дрога на богаташите. 

Героите на "Уолстрийт": Чарли Шийн (вляво) и Майкъл Дъглас като Гордън Геко - роля, която му носи "Оскар" за най-добър актьор през 1988 г. Снимка: National Geographic Channels

Репутацията на Маями като свърталище на наркодилъри е в основата на един от най-известните кримисериали от 80-те - "Маями вайс". 

Негови герои са ченгетата под прикритие Съни Крокет (Дон Джонсън) и Рикардо Тъбс (Филип Майкъл Томас), действащи срещу мащабна наркомрежа, чиито босове имат доносник в полицията на Маями...

В същото време промяната в маршрутите за трафик на кокаин поставя Мексико в центъра на търговията с наркотици, а мексиканските картели получават възможност да развият мултимилиардната индустрия, която контролират и днес.

Криминалният екшън сериал "Маями вайс" (1984) е един от емблематичните за десетилетието. Снимка: Нова телевизия

Последните два епизода от "80-те: Нашето десетилетие" са в четвъртък, 16 май: "Бутнете тези стени" и "Суперсила", съответно от 21 и 22 ч.