Дарън Аронофски засне "Ной" в Исландия, готвят се и два нови филма за Мойсей, а най-новият тв хит е минисериалът The Bible

Мечтаех за това от 13-годишен, написа режисьорът на "Черният лебед" и "Кечистът" Дарън Аронофски към тази снимка във "Фейсбук" профила си, която показва момент от строежа на Ноевия ковчег на снимачната площадка.

Филмът му, събрал звезди като Ръсел Кроу, Ема Уотсън, Дженифър Конъли и Антъни Хопкинс, излиза по кината догодина, но не е единственият библейски сюжет, към който Холивуд посяга напоследък, разказва Би Би Си.

Библията е източник на вдъхновение за режисьорите още по времето на Сесил Б. ДеМил, който снима епичния ням "Десетте Божи заповеди" още през 1923-та, като първа част от цяла библейска трилогия. Собственият му римейк (The Ten Commandments, 1956 г.) с Чарлтън Хестън в ролята на Мойсей е с продължителност близо четири часа, печели "Оскар" за визуални ефекти и постига огромен за времето си касов успех.

Преди няколко години Мел Гибсън режисира и продуцира "Страсти Христови", където участваха и двама български актьори, Христо Шопов и Христо Живков.

Филмът от 2004-та, посветен на последните 12 часа от живота на Исус Христос и заснет на древния арамейски език, донесе над 600 млн. долара в световен мащаб.

Дори анимационният любимец Доналд Дък е играл библейски персонаж - Ной в сегмента от "Фантазия 2000" по музика на Едуард Елгар, макар че Уолт Дисни екранизира историята за потопа още през 1933-та.

Планират се и два нови филма за Мойсей, за чиито режисьори се спрягат Анг Лий и Ридли Скот, а продуцентската компания на Уил Смит се е заела с друг сюжет от Стария завет - историята на братята Каин и Авел, допълва Би Би Си.

Най-новият блокбъстър обаче е телевизионен - минисериалът на "Хистъри ченъл" The Bible (Библията), чийто успех се отдава на факта, че над 75% от американците се причисляват към християнството. Свещената книга е екранизирана в пет двучасови епизода, първият от които събра пред тв екраните над 13 млн. зрители.

Продуценти на поредицата са Марк Бърнет, спец по риалити предавания като "Сървайвър" и "Гласът...", и съпругата му Рома Дауни. Те преоткриват религиозната тематика като нова доходоносна жила в шоубизнеса.

Истинското бойно поле обаче е големият екран, където на библейските епоси се разчита да конкурират комиксовите адаптации за супергерои - и дори да привлекат тяхната публика.

Пред Би Би Си обаче някои специалисти са скептични дали новата тенденция ще се окаже наистина успешна. Изказват се дори мнения, че Холивуд не разбира религията и не познава Библията, а работещите в киноиндустрията там не са нито вярващи, нито духовно ориентирани.

Като пример за това се сочи именно "Ной" на Аронофски. Според запознати сценарият е наситен с политическа пропаганда и екологични послания.

Междувременно във великденската програма на "Нашънъл джеографик ченъл" (на 3, 5 и 6 май от 21 ч.) е включен трисерийният филм "Исус: Пътят към християнството", в който специалистът по римска история д-р Майкъл Скот пътува из пустините и градовете на древния свят, за да разкаже за еволюцията на християнството с помощта на актьорски възстановки.