Кралицата на попмузиката, която предизвика не един скандал на концертите си тази година, е спечелила най-много от турнето си - следвана от Брус Спрингстийн, Роджър Уотърс, "Цирк дю Солей", "Колдплей" и Лейди Гага

Световната обиколка на Мадона, която започна в края на май от Тел Авив и приключва на 22 декември в Южна Америка, включва общо 90 гига в подкрепа на новия й албум MDNA.

Първото място в класацията на "Билборд" се базира на данни от 72 изцяло разпродадени концерта, които са били посетени от над 1,6 млн. души и са донесли близо 228,5 млн. долара.

Шоуто на 54-годишната звезда редовно влизаше в новините заради скандални жестове - от размахване на огнестрелни оръжия през разголване до използване на спорни имена и символики. Неслучайно сър Елтън Джон коментира, че на сцената тя прилича на евтина стриптийзьорка

Като истински професионалист обаче Мадж ангажира най-добрите танцьори, а сред гост-изпълнителите й бе дори кореецът Сай, който излезе с нея на концерта в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк.

Преди да потегли на най-мащабното си турне досега, Мадона участва и в най-голямото американско спортно събитие - Супербоула, където изнесе шоу в почивката между полувремената на мача.

Видео: Give Me All Your Luvin' (с M.I.A. и Ники Минаж)

Вторият в Топ 25 на най-печелившите турнета Брус Спрингстийн е изнесъл с групата си "И Стрийт бенд" същия брой концерти, но е пял пред повече от 2 млн. души с почти 200 млн. долара приходи.

Роджър Уотърс, който имаше висока позиция и в миналогодишната класация, сега е на трето място, отново благодарение на зрелищния си спектакъл "Стената - на живо", очакван догодина и на Националния стадион "Васил Левски".

Фотогалерия: Роджър Уотърс и The Wall на живо

Други изпълнители, които вече сме гледали, са под номер 4 - "Цирк дю Солей", но не спектакълът, гастролирал в София, а шоуто в памет на Майкъл Джаксън The Immortal.

Лейди Гага, която гостува в "Арена Армеец" през лятото, е шеста. Нейните 65 концерта също са събрали милионна публика и близо 125 млн. долара.

Фотогалерия: Лейди Гага в София

Изпреварват я най-добрата британска група - "Колдплей", които са пети в класацията. Миналия месец в кината беше прожектиран концертният филм Live 2012 от турнето им Mylo Xyloto, започнало още предишната година.