Победителят в конкурса наследява на поста арх. Петър Диков, който миналата есен подаде оставка след 10 години в Столичната община

Здравко Здравков от архитектурните бюра "Квадра 04" и "Инфраконсултгруп" печели конкурса за нов главен архитект на София на мястото на подалия оставка арх. Петър Диков, съобщи БНР, като се позова на официален източник.

Той става победител с концепцията си "София - зелен град". Роден е през 1972 г., бил е главен архитект на Червен бряг, а в столицата живее от 10 години. 

По правилата на конкурса следва 10-дневен срок, в който на всички кандидати се изпраща извлечение от протокола, отразяващ резултатите от проведената процедура. Некласираните могат да направят възражение до кмета в 7-дневен срок.

Ако кметът прецени, че възраженията са основателни, прекратява конкурсната процедура и насрочна нов конкурс. Ако всичко е минало по правилата, новият главен архитект се назначава в 14-дневен срок от представяне на протокола на комисията.

Здравков бе сред четиримата фаворити за поста, които бяха допуснати да защитят концепциите си за градско планиране и градоустройствено развитие, след като получиха оценки над 4,00 в първия етап от надпреварата.

София - зелен, интелигентен и съзидателен град,

град на хората и за хората с удобен и бърз обществен транспорт, енергийно ефективни сгради и еднакви правила за работа на всички 24 района - това е част от визията на Здравков, чиято концепция получи от комисията втората най-висока оценка.

Той предлага паспортите, конструктивните обследвания и инвестиционните намерения за всеки имот да станат публични и хората да имат достъп до тях през интернет.

Плановете му са да създаде ново звено за градско и пространствено планиране, което ще се занимава и с конкурсите за нова визия на различни обекти. Начинът им на организация беше една от основните критики към досегашната работа на главния архитект и направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), припомня в. "24 часа".

Бъдещата структура ще е на пряко подчинение на главния архитект, а към нея ще работи и консултативен съвет от външни експерти и граждани.

Здравков предлага и три нови отдела -

по жилищни територии, за анализ и развитие на транспорта и за недвижимо културно наследство. Той залага също така на изцяло нов електронен портал на НАГ и пълно дигитализиране на архива. Масивите на НАГ и районните администрации трябва да се обединят, за да се улесни работата между отделните общински структури и да се ускори. В сайта на НАГ трябва да има и дискусионен форум, на който гражданите да дават мнения и препоръки със задължителна обратна връзка на администрацията по всяка тема.

Здравков настоява за единна длъжностна характеристика на районните архитекти и нова методология за контрол над работата им. Акцент в концепцията му, който трябва да улесни гражданите, са еднакви правила във всички 24 района и унифициране на заявленията и документите.

Според него трябва да се даде предимство на пешеходния и велотранспорта, както и да се увеличи делът на обществения транспорт. Здравков залага и на гъста мрежа от вътрешни открити зелени площи, малки вертикални и хоризонтални градини и стимулиране на частните инвестиции в тях.

Негов пряк конкурент беше шефът на дирекция "Общински строителен контрол"

в НАГ на Столичната община Влади Калинов, който преди изслушването беше начело с 4,55 т. и също стигна до финала на конкурса. Останалите в Топ 4 бяха проектантът в "ТОП арх" Иван Моев и главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков.

За поста първоначално имаше 15 претенденти. По-надолу в класирането се наредиха:

Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на архитектите в България - 3,53;
Николай Димитров Пърпов - работи в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община, кандидат за поста и на конкурса през 2006 г., спечелен от Петър Диков - 3.39;
Стефан Стефанов Добрев - управител на "Стефан Добрев - архитектура и дизайн", спечелил конкурса за нова визия на центъра на София за зоната от Орлов мост до Националния стадион - 3.01;
Иван Николов Несторов - директор на дирекция "Благоустройство и геозащита" в МРРБ - 2,93;
Ивайло Василев Мишев - шеф на архитектурно студио "АТМ", в управата на ЦСКА - 2.81;
Николай Стефанов Яръмлъков - архитект, бивш общински съветник от СДС в София - 2.69;
Бойко Борисов Кадинов - основател на архитектурна агенция "Братя Кадинови", ръководител на катедра "Обществени сгради" в УАСГ - 2,43;
Румен Либеров Несторов - управител на "Лоел" - 2.23,
Огнян Драганов Тунтев - бивш главен архитект на Благоевград - 1,75.

До участие не бяха допуснати преподавателят по архитектура в НБУ Петър Тодоров Чавов и управителят на "Порш концепт" Юрген Порш - германец, който работи от години в България.

Източник: Столична община; в. "24 часа"; БНР