Около Великден превозвачите подготвят блокада на българо-гръцката граница в отговор на февруарските блокади, наложени от гръцките фермери

Около 100 млн. лв. се очаква да са загубите за българските туроператори, ако българските превозвачи сложат блокада на границата с Гърция по Великден, каквато е планирана в отговор на блокадите от гръцка страна през февруари. 

Това обявиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, коментирайки, че в желанието си "да стрелят по гръцките фермери", превозвачите удрят по българския туризъм. 

Блокада в отговор на блокадата

В дните около Великден - от 29 април до 8 май, те ще затворят всички пунктове между двете страни. Няма да се допускат камиони, автобуси и леки коли, а пропускателния режим ще е само частичен:

"Това ще бъде нашият протест, насочен към гръцката 40-дневна блокада през месеците януари-февруари. Ще има часови зони, през които ще се пропускат превозни средства. Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени граничните пунктове, 2 часа да бъдат отворени. Трябва да отговорим на гръцките фермери, както сме обещали, защото това, което правят ежегодно, не може да се повтаря и няма да допуснем да се повтаря", съобщават от Съюза на международните превозвачи пред "Дарик".

До какви щети ще доведе затварянето на границата

Туроператорите посочиха, че над 100 хил. души ще предприемат организирани пътувания до Гърция по празниците - около 50 хил. за Великден и още толкова за Гергьовден. Има и много българи, които ще пътуват без услугите на туроператор или по друга причина, като така броя на засегнатите се очаква да надхвърли 150 хил. души. 

В същото време около 50 хил. гърци се очаква да пристигнат в България по празниците и така българските хотелиери също ще пострадат от блокадата.

По думите на туроператорите вече се отчита намаление на записвания на българи за все още останалите места за празниците, както и анулирани групи на гръцки туроператори към България. 

От Асоциацията поискаха намесата на Министерствата на туризма, на външните работи и на транспорта, както и на премиера Бойко Борисов за това да не се допуска блокада на границата с Гърция. 

Вместо да затварят границата, по-добре от утре да спрат да внасят в България селскостопанска продукция от Гърция, докато не се подпише споразумение с гръцките фермери за това да не затварят повече границата, предложиха оттам.

Източник: "Дарик"