Тази данъчна кампания наемодатели са декларирани 418 млн. лева доход от наем

100 хил. българи са обявили пред държавата, че се издържат от наеми. Това показват данните на приходната агенция след края на данъчната кампания за 2015 г. 

Броят на българите, които са декларирали такъв доход пък се е увеличил с 6 хил. за година. В тази данъчна кампания наемодатели са декларирани 418 млн. лева доход от наем, съобщава Би Ти Ви.

Според анализаторите една от основните причини за това са ниските лихви по депозитите, които мотивират все повече хора да купуват имот с цел отдаване под наем. За 5 година лихвите по депозитите са намалели с почти 5% процента.

Агенциите за недвижими имоти твърдят, че около 20%  от сделките с имоти са с инвестиционна цел. Две са основните групи купувачи - едните на луксозни имоти, които планират да ги отдават на по-богати наематели, а другите на двустайни апартаменти между 50 и 70 хил. евро.

Така имот в добро състояние ще носи над 7000 лв. наем на година. Ако парите за покупката му стоят в банка за същия период, доходите от лихва ще са малко над 1100 лв. за година. Затова прогнозите са интересът към имотите да продължи да расте.

Източник: Би Ти Ви