Къщи с големи градини и със стилно обзавеждане са преобладаващата част от имотите, които се предлагаха в луксозния сегмент през декември.

Освен ново строителство къщи, на пазара се оферират и стари масивни постройки, голяма част от които са архитектурни паметници на културата. Много от тях не могат да намерят купувач повече от една година. Шикозни апартаменти в столицата на цена над 600 000 EUR се предлагат в районите Докторски паметник, център и Лозенец.

Ограничено остава предлагането по Черноморието. Очаква се част от собствениците на луксозни имоти, които планират да ги продадат, да обявят това към средата на февруари, прогнозират анализатори. 

Ето и 10-те най-интересни предложения от сайт №1 за имоти - imot.bg и от сайта за безплатни обяви на частни лица - Bazar.BG:

1. Лозенец (София) – 850 000 EUR (виж повече)
Многостайният апартамент се намира в близост до Американското посолство и с гледка към Южния парк. Разгънатата му застроена площ е 454 кв.м и е разположен на последните 3 нива на сградата. Обзаведен и декориран е по дизайнерски проект с умело съчетание на практичните решения с естествена природна среда. Асансьорът се намира в самия апартамент, а достъпът е решен чрез чип. Разполага с централна климатична и вентилационна инсталация чилър система. Има изградена централна прахосмукачна система.

2. Симеоново (София) – 118 500 EUR (виж повече)
Тристайното жилище е с разгъната застроена площ от 109 кв.м. Помещенията разполагат с източно, западно и южно изложение. Състои се от дневна с трапезария и кухненски бокс с излаз на тераса, две спални, баня с тоалетна, мокро помещение. Отоплението е решено посредством слънчеви колектори и котле на газ. Подовете в помещенията са трислоен паркет и гранитогрес.

3. Бояна (София) – 600 000 EUR (виж повече)
Тристайният апартамент е обзаведен с дизайнерски мебели на водещи италиански фирми. Площта на имота е 324 кв.м. Разполага с големи панорамни тераси, денонощна охрана и видеонаблюдение. Към апартамента има две подземни паркоместа.

4. Лозенец (София) – 199 000 EUR (виж повече)
Апартаментът, чиято площ е 226 кв.м, се намира непосредствено до Южния парк. Състои се от две нива. На първото са разположени дневна с трапезария и кухненски бокс, две тераси; спалня; тоалетна за гости ; баня с тоалетна. На второто ниво има две спални, като всяка е с тераса и собствена баня с тоалетна. Към жилището може да бъде купен и двоен подземен гараж.

5. Евксиноград (Варна) – 480 000 EUR (виж повече)
Масивна триетажна аристократична къща с басейн до двореца Евксиноград с разгъната застроена площ от 708 кв.м и дворно място 1050 кв.м. На всеки етаж има голяма дневна и четири спални. Къщата е с два входа и на всеки етаж могат да се обособят по два апартамента. В сутеренната част се помещават котелното отделение, инсталацията за басейна и избени помещения. В задната част на двора има изградено барбекю и самостоятелна къща 60 кв.м за помощния персонал.

6. Сарафово (Бургас) – 850 000 EUR (виж повече)
Къщата е с разгъната застроена площ от 800 кв.м и се намира в комплекс от затворен тип. Сутеренът е с площ 200 кв.м и разполага с винарна зала, механа и фитнес зала. На първия етаж са разположени спалня с дрешник, баня и тоалетна, две стаи и гараж. На второто ниво има три спални със самостоятелни санитарни възли.

7. Бояна (София) – 1 200 000 EUR (виж повече)
Масивна нова, триетажна къща в района на Киноцентъра. Разгънатата й застроена площ е 1068 кв.м. Дворът е с площ 690 кв.м. Къщата се състои от два апартамента, чиято площ е съответно 134 кв.м и 148 кв.м. и два мезонета с площ, съответно 267 кв.м и 322 кв.м. Сградата е изцяло дизайнерски обзаведена.

8. Център (София) – 700 000 EUR (виж повече)
Четиристайният апартамент е с площ 192 кв.м и е етаж от къща, паметник на културата, намиращ се до Докторски памтеник. Извършен е основен ремонт – сменени ВиК и електрическа инсталации, изцяло ремонтиран покрив, локално отопление, алуминиеви радиатори, много запазена дървена дограма, реставрирани интериорни врати и камина. Към етажа има прилежащо таванско помещение от 100 кв.м и възможност за надстрояване на още два етажа.

9. Център (Пловдив) – 424 000 EUR (виж повече)
Четиристайният апартамент се намира на шестия етаж в нова сграда. Разгънатата му застроена площ е 212 кв.м и изложение, изток, запад и север. Жилището разполага с три спални, дневна с трапезария и кухненски бокс, дрешник, две бани с тоалетна, открита тераса с площ 57. 86 кв.м. Всички помещения са на шпакловка и замазка. Имотът се намира на 50 метра от Римския Стадион и Джумаята, на 150 метра от Стария Град.

10. Център (София) – 1 700 000 EUR (виж повече)
Пететажната сграда се намира в центъра на София и е с разгъната застроена площ от 1090 кв.м. Напълно реставриран архитектурен паметник на културата. Разполага с централно отопление, телефонизация, СОТ, хидравличен асансьор, пластмасова дограма, медни водосточни тръби. Сградата е подходяща за банков офис, хотел, клиника.