Плоски, зле развити образи, създадени или изиграни по начин, който предимно дразни

В последно време все се случва така, че да не можем да си харесаме филм. Или нещо историята не я бива, или актьорите са бездарни.

В други случаи пък не са бездарни, но пък просто играят като такива. Вярно е, нямаме угодия...

Най-дразнещо от всичко обаче е, когато главният герой, баш "добрият", е толкова скучен, че на човек му иде да бие два шамара по протагонистичната му тиква, пък дано се освести и престане да разваля филма.

Ето ви 10 такива особено скучни главни герои от филмите:

10. Хирокин - "Хирокин"

Представете си филм, съставен от кръпки. Тук чопнато от "Робин Худ", там взето от "Спартак", на трето място пък са си взели от "Гладиатор". И всичките тези кръпчици, съединени от един главен герой, чиито действия не се подчиняват на каквато и да е логика. Даваме десета позиция на Хирокин, не защото е епично скучен герой, а просто защото филмът е малко известен (напълно заслужено), а образът на главния протагонист е само част от целия бълвоч нискокачествено кино.

9. Бонд. Джеймс Бонд - Филмите за Агент 007 

Признаваме, че това е до голяма степен субективно. Супершпионинът има милиони фенове по света. Въпреки това как може в толкова много филми да имаме еднотипен, плосък мачо герой, който не търпи никакво развитие. Да не говорим, че това е най-некадърният шпионин в историята на шпионажа. Винаги го хващат, всеки му знае името и когато въобще успява да изпълни задачите си, го прави благодарение на някакъв див късмет. И въпреки това хората го смятат за голямата работа - къде е смисълът в това?!

8. Марто - "Под прикритие"

Ако Ивайло Захариев трябваше да играе в "Дървото на живота", ролята на дървото щеше да е най-подходяща за него. "Под прикритие" не е филм, а сериал, но някак нямаше как да се сдържим. Това е от малкото продукции, които стават известни въпреки главния си герой. Скучен персонаж, плоски морални драми, незабележимо израстване на героя...

7. Джон Рамбо - Филмите от поредицата "Рамбо"

Върви и трепе лошите. Общо взето това е всичко интересно около Джон Рамбо. Ако през 80-те и 90-те това е било достатъчно, то днес някак трябва и нещо повече. За три филма героят на Силвестър Сталоун така и не успя да покаже каквато и да е промяна в себе си. Това е и причината пък "Смотаняци 2" с Чарли Шийн, пародиращ филмите за Джон Рамбо, да ни е толкова смешен.

6. Майкъл Майърс - Всички филми от серията "Хелоуин"

Безсмъртен убиец. Върви и трепе наред. Той не знае защо го прави, ние не знаем защо го прави (май в някой от филмите се разбираше, че има някакво проклятие върху него, но както и да е). Вярно, той не е главен герой, още по-малко е "добрият", но си заслужаваше място в тази "престижна" класация.

5. Люк Скайуокър - "Междузвездни войни"

И нека силата бъде с нас. Не че е антипатичен герой или пък неприятен. Просто е скучен. Интересното в един герой, колкото и надарен с таланти да е той, е да преживява някакво развитие в характера. А тук имаме еднотипна игра, плосък образ и джедайски трикове, които да замазват положението.

4. Супермен - Филмите за Супермен

Ултимативното добро момче на вселената. Постъпва по правилата, спасява девойки в беда (и света). Остава само да помага на стари баби да пресичат улицата и да сваля котенца, заседнали на дърво, и ще получим ултимативното американско момче, обичано от всички. А няма нищо по-скучно от това.

3. Бела - "Здрач"

Всъщност има. Кристен Стюърт. Този празен поглед, това лишено от емоция лице, тази изключително дълбока героиня. Интровертна тийнейджърка, която търси по-интересен живот и се влюбва дърт вампир, който по някаква случайност прилича на около 20-годишен момък. Бонус точки за вампира - като го покажат на слънце и блести. За самата Бела - ако можем да употребим сравнение с музиката, Бела е един единствен продължително изсвирен тон до. Иначе казано - никаква промяна, никакъв цвят и пълна скука.

2. Темистокъл - "300. Възходът на една империя"

Точно съвпада с описанието в началото - безмозъчно скучно изграден герой, чието присъствие във филма се оправдава само с 2 неща. Първо - все трябва да има някакъв главен герой, който да се пъчи и да изглежда героично (и да бие лошите персийци) и второ - да има кой да партнира на Ева Грийн за горещата сцена. Въпросната гореща сцена пък от своя страна е единственото интересно нещо в цялата 102-минутна боза, пресилено определяна като филм.

1. Стивън Сегал - Който и да е филм на Стивън Сегал.

Няма значение кой филм на Стивън Сегал гледате, основната сюжетна линия винаги е приблизително една и съща. Някой от семейството на протагониста (възможно е и близък негов приятел) е наранен или убит от мафията или корумпирани ченгета. Героят на Сегал се раздвижва и преминава в режим "Райт" - изтребва ги до крак. Безсмисленият екшън е въздигнат на епични нива, но пък за сметка на това качеството на бойните сцени е неоспоримо (и може би единственото положително нещо в цялата плеяда от филми на популярния американски актьор). Сегал може и да не прави особено интересни роли в киното, но пък за сметка на това прави доста приличен блус. Даже на 25 юни от 21.00 часа има концерт на неговата група в Борисовата градина в София. Специално за всички любители на блуса и на качествените тупаници.