Любимите ви песни никога не са звучали толкова странно

Кавърът представлява авторско изпълнение на дадена песен, която е писана от/за друг изпълнител. Всяка група започва съществуването си със свирене на вече сътворени парчета, опитвайки се да наподоби възможно най-много оригинала или пък да даде на песента някакви нови мотиви. Кавъри се правят и когато вече известни музиканти просто искат да засвидетелстват уважение към дадената група или автор, който е написал парчето. Въобще кавъри да има.

Е има обаче някои песни, които са много по-добри, изпълнени от друга група. Просто така се случва, че кавърът дава нов, много по-силен заряд или поне представя съвсем нова и непонятна версия, която е толкова забавна, че слушаш отново и отново.

Ето 10 такива кавъра, които могат да се приемат за неочаквани. (Ако не сте съгласни с подбраните от нас парчета, можете да добавите своите варианти като коментари отдолу):

Linkin Park - Rolling In The Deep
Оригинален изпълнител - Адел

В интерес на истината изпълнението на Честър Бенингтън е много добро и мелодично и се различава от повечето изпълнения на Linkin Park. Въпреки това типичният звук на бандата се усеща и дава нови, приятни нотки в хита на Адел.

MxPx - Barbie Girl
Оригинален изпълнител - Aqua

Няма по-лигава песен от Barbie Girl на Aqua. Буквално. Не вярваме в съществуването на по-лигави песни от Barbie Girl, ако има такива, те трябва да бъдат забранени със закон, тъй като ще водят до хващането на диабет само със слушане. Знаем, че е пародия, но все пак... Въпреки това MxPx успяват да направят един далеч по-поносим и забавен кавър на песента, посветена на най-известната кукла.

Джоан Джет - I Love Rock N' Roll
Оригинален изпълнител - The Arrows

Честно казано преди да напишем този материал, идея си нямахме, че тази песен не е на Джоан Джет. Тя е толкова нейна, че просто не можем да я свържем с друга група (освен с противния кавър на Бритни Спиърс). След като чухме и оригинала, можем да твърдим, че Джоан определено е дала нов огън на парчето.

Лили Иванова - "Черната овца"
Оригинален изпълнител - Ахат

"Черната овца" е нещо химн на българския рок (обявена за български рок хит №1 на всички времена), една от най-известните песни в жанра и до такава степен популярна, че човек трудно може да си я пусне за удоволствие. Просто си я слушал толкова, че ти е опротивяла. Изпълнението на примата на българската музика обаче дава нов стил и ново усещане за песента. Определено си заслужава слушането.

One Direction - One Way Or Another
Оригинален изпълнител - Blondie

One Direction едва ли могат да бъдат определени като група без антифенове. Те често са обвинявани в прекалена сладникавост, прекалена комерсиалност и т.н. В крайна сметка бой бандите никога не са били на почит. Въпреки това кавърът им на хита на "Блонди", One Way Or Another има свой собствен заряд и човек не се усеща как в един момент започва да си припява, когато ги засече по някоя от многобройните музикални телевизии. Звездите от британския X-фактор може да не са най-обичаната банда на света, но имат своите много фенове. Дори да не сте от тях, версията на One Way Or Another може да ви се стори приятна.

New Found Glory - My Heart Will Go On
Оригинален изпълнител - Селин Дион

Има един невероятно романтичен до сладникавост филм, с една още по-романтична и още по-сладникава песен. Говорим за "Титаник" и My Heart Will Go On. Не един и двама мъже са завъртали презрително очи при първите звуци на хита на Селин Дион, не един и двама са притискали притеснено стомах. Това обаче се променя, ако човек чуе жизнерадостния, пънкарлив кавър на тази песен на момчетата от New Found Glory. Човек не би могъл да си представи това, преди да го чуе. Препоръчваме горещо.

Виж още: Ако рок звездите правеха кавъри на български чалга хитове

SkadaddyZ - Hotel California
Оригинален изпълнител - Eagles

Ска версията на това изключитело популярно и любимо парче е повече от забавна. Тя е ритмична, танцувална и откровено смешна (в положителния смисъл на думата). Ако се прежалите да чуете версията на Hotel California, изпълена от SkadaddyZ, няма да сбъркате.

Korn - Word Up
Оригинален изпълнител - Cameo

Word Up винаги може да бъде определена като евъргрийн. Парчето е известно и любимо на вече повече от две поколения. Американската банда Kord е причина то да докосне и по-младите слушатели. С уникалния си глас пък Джонатан Дейвис успява да придаде нов приятен звук на песента.

Vanilla Sky - Umbrella
Оригинал - Риана

Едно от любимите ни неща са пънкарливи кавъри на поп песни, а волната програма, която Vanilla Sky изсвирват и изпяват върху хита на Риана е сред личните ни фаворити. Момчетата са се постарали и върху доста пародиен клип, който може да ви разсмее допълнително.

Postmodern Jukebox - Thrift Shop
Оригинален изпълнител - Макълмо и Райън Луис

Postmodern Jukebox е проект, занимаващ се с композирането и изсвирването на винтидж кавъри на известни песни. Уникалните им изпълнения дават нов, специфичен и изненадващ звук на парчетата, които слушаме по клубовете. Наистина си заслужава слушането, а версията им на Thrift Shop на Макълмор ни е любима.