Двамата италиански ветерани получиха най-високото отличие на Берлинале 2012 за документалния си филм "Цезар трябва да умре"

Документалната драма "Цезар трябва да умре" на братята Паоло и Виторио Тавиани е тазгодишният лауреат на "Златната мечка" от кинофестивала Берлинале 2012 в германската столица.

Двамата ветерани, съответно на 82 и 80 години, спечелиха с историята си за трагедията "Юлий Цезар" от Шекспир, поставена с участие на лишени от свобода.

Италианските режисьори проследяват репетициите за постановката в течение на половин година в строго охранявания затвор "Ребибия" в Рим.

Датското кино продължи триумфа си от миналата година - две награди "Сребърна мечка", за сценарий и мъжка роля, получи филмът En Kongelig Affære (Кралска афера) на реж. Николай Арсел, базиран на действителни събития от края на XVIII век.

В главната роля - на личния лекар на датския крал, започнал любовна връзка с кралица Каролин Матилда, - е звездата Мадс Микелсен, но статуетката отиде у младия Микел Фьолсгард, който се превъплъщава в монарха.

Гран при от фестивалното жури взе Csak a szél, също създаден по истински случаи, който описва драмата на ромите и ксенофобските настроения в съвременна Унгария.

Филмът от страната домакин "Барбара", разказващ за съдбата на източногерманска лекарка, която иска да емигрира на Запад в началото на 80-те, донесе на Кристиан Пецолд "Сребърна мечка" за режисура.