Организаторите предоставят и временно решение на проблема с незаконното рисуване в градска среда

"Спрайт графити фест 2014" започва дългосрочна образователна програма за тийнейджъри на възраст 12-16 години, които искат да се научат или вече знаят как се рисуват графити.

"Това са ентусиастите, които всяка година идват на фестивала и искат да рисуват за удоволствие, за да покажат уменията си пред другите, но ние все нямаме предвидени стени за тях - обяснява организаторът Евгений Иванов, председател на сдружение "Радар". - От тази година започваме да им обръщаме специално внимание не само със стени и флакони, но и с лекции и практически занимания. Утвърдени графити артисти и дизайнери ще водят обучението и ще обръщат индивидуално внимание на всеки участник."

Инициативата е под наслов Fresh Spark (от англ., букв. - "свежа искра"), защото целта й е да хване начеващите искри на бъдещите звезди на графити изкуството и да разпалва енергията им, докато засияят с пълна сила.

Образователната програма цели да подкрепи развитието на талантите в съвсем ранна възраст и да ги обучи на конкретни практически умения. Контактът с утвърдени имена ще даде на участниците кураж, ще ги вдъхнови да продължават да рисуват, като развиват уменията си и качеството на своите творби. 

Виж още: Банкси е личността на годината в интернет

Организаторите се надяват, че след няколко години именно тези пораснали свежи искри с оформен и уверен стил на рисуване ще са новите звезди в състезателната програма на фестивала и заслужено ще наричат себе си Fresh Star - название, което "Спрайт графити фест" дава на всeки финалист.

Тази година фестивалът предлага и просто, но находчиво решение на един от основните проблеми пред графити артистите - липсата на достатъчно пространство (стени) за рисуване в града.

По-голямата част от площта на плакатите, разпространени в столицата за разгласа на фестивала, е чисто бяла. През май и юни това бяло пространство се предоставя за свободно изразяване чрез рисуване както на младите графити артисти, така и на всички останали жители на града. 

Sprite Graffiti Fest 2014 е насрочен за втората половина на месец юни. Kонкурсът за скици започва на 26 май, а правилата и наградите ще бъдат обявени във "Фейсбук" страницата.

Фестивалът се организира от фондация "Радар" с подкрепата на "Кока-кола България" и в партньорство със Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.