Нова телевизия излъчва в празничния уикенд първите три филма от хитовата анимационна поредица на "Дриймуъркс". Гледайте "Шрек" и "Шрек-2" на 4 и 5 май от 9 ч., а "Шрек Трети" - на 6 май от 14,20

Началото бе през май 2001-ва, когато излезе "Шрек" на реж. Андрю Адамсън и Вики Дженсън по едноименната приказна книга на Уилям Щайг от 1990 г.

Правата за екранизирането й били откупени още навремето от Стивън Спилбърг, който скоро след това, през 1994-та, основава студията "Дриймуъркс SKG" в съдружие с Джефри Катценбърг и Дейвид Гефън.

Филмът печели първия "Оскар" в новата категория за пълнометражна анимация, като получава номинация и за сценарния екип.

Отличните отзиви и касовият успех утвърждават "Дриймуъркс" като равностоен конкурент на "Дисни" и "Пиксар".

Втората част продължава да пародира света на класическите детски приказки в стила на Холивуд, а освен Шрек (Майк Майърс), принцеса Фиона (Камерън Диас) и магарето (Еди Мърфи), се появяват и нови персонажи, озвучавани от звезди като Антонио Бандерас (Котарака в чизми), по-късно удостоен и със самостоятелен филм.

"Шрек-2" (2004) отново е режисиран от Адамсън, този път заедно с Конрад Върнън и Кели Асбъри.

В "Шрек Трети" (2007), както личи от заглавието, зеленото чудовище става крал, но короната не му приляга особено и той поема на път, за да открие по-подходящ наследник на трона - младия Арти / Артур, озвучен от Джъстин Тимбърлейк.

Междувременно Принцът от приказките (Рупърт Еверет) се опитва да вземе властта с помощта на отрицателни герои като капитан Хук (Иън Макшейн) и джуджето Румпелщицхен - но тук на помощ на Фиона и майка й Лилиан (Джули Андрюс) се притичват принцесите, запазена марка на "Дисни": Снежанка, Пепеляшка, Рапунцел, Спящата красавица.

Режисьор е Крис Милър, който след това снима и "Котаракът в чизми" (2011).

Преди това обаче историята на Шрек и Фиона приключва с "Шрек завинаги" (2010). Негов режисьор е Майк Мичъл, на когото сега е поверена и пълнометражната версия на анимационния сериал "Финиъс и Фърб".

Сюжетът показва героите в паралелна реалност, където Котаракът в чизми е домашен любимец с наднормено тегло. Злодей номер 1 тук е джуджето Румпелщицхен, което успява да се възцари в далечното кралство начело на армия зли вещици, докато Фиона и останалите зелени събратя на Шрек се организират в партизанско движение.