Специализираната прокуратура е много важна за страната и трябва да продължи да се развива. До този момент обаче наличието на Специализиран съд не се е доказало като необходимо, смятат от фондация "Риск монитор"

 Изпълнителният директор на фондацията Стефан Попов представи в "Преди всички" по "Хоризонт" на БНР изводите от най-новото изследване на фондацията за борбата с корупцията през последните десет години и направените изследвания в сферата на вътрешния ред и сигурност.

Реформа в сектор "Сигурност"

Стефан Попов смята, че най-важната тема в България е вътрешният ред и сигурност. Разделителната линия не е толкова КТБ, както се видя вчера, колкото реформата в сектор "Сигурност".

В България има срастване на политиката с криминалния сектор. В резултат на което институциите не могат да си вършат нормално работата.

Реформа в МРВ

Стефан Попов коментира, че МВР е една от най-чувствителните зони за реформа. В МВР има над 60 000 служители. Такова чудо в ЕС няма! Това е най-нереформираното министерство. 

Никой не смее да го пипне, защото представете си, ако засегнеш интересите на 60 000 и техните семейства, това означава на избори да си загубил 200 000 гласа, например.

Национална полиция

Това министерство трябва да бъде преработено и в някои от програмите на политическите партии се вижда начало за подобно мислене. МВР трябва да бъде преосновано като национална полиция. 

Министърът му е зам.-премиер във всяко следващо правителство. Сега това е една суперсила в страната, с огромен бюджет, която е извън контрол.

Виж още: България удари дъното по свобода на медиите