Няколко акцента от Месеца на фотографията ни запознават с работата на Надежда Павлова, Красимира Серафимова, Николай Трейман, Атила Лорант, Еран Гилат, Петър Папакочев

Фотографиите на Надежда Павлова под наслов "Портали" ни предлагат различен поглед към съвременната градска среда и развитието на обществото. Изложени са от 10 юни до 10 юли в "Експо баня София" на бул. "Мария Луиза" 16.

Авторката, която е работила по този проект в продължение на три години, разглежда билбордовете, присъстващи в градската среда, като своеобразни портали към илюзорно щастие или към отминали времена и ценности.

В същата седмица, от 11 юни, в арт център "Атера" започва изложбата "Хабитат - теория на хаоса 1 и 2" на Красимира Серафимова, която можеш да разгледаш до края на юни.

Тя споделя, че: "Като архитект интересът ми е обитаването на архитектурни пространства, следите от човешко присъствие в ежедневието. Проектът ми е изследване на синхрона между ежедневния ред и хаоса."

Едната снимка е на стаята на дъщеря ми по време на ремонт, а другата е дневната ми след няколко партита, които организирах за целта на снимките, обяснява авторката

От 13 юни до 31 юли Унгарският културен институт ни кани да разгледаме изложбата "3х3 52 486" на Атила Лорант. Проектът получава името си заради композициите от 486 фотографии, подредени в 3х3 матрици и изготвени през 52-те седмици на годината. 

От 14 до 30 юни в зала "България" е подредена изложбата на Петър Папакочев "Музикални портрети" по повод 100-годишнината от рождението му. В нея са представени портрети на известни български и чуждестранни творци в областта на класическата музика - композитори, диригенти и инструменталисти.

Галерия "Зуумбокс център" представя от 15 до 30 юни фотоизложбата "Науката за живота" на Еран Гилат. За своите снимки авторът е използвал модели от пазарите за месо и природонаучни музеи. Той споделя, че неговият проект "поставя биологичната тъкан в сравнително приятен, понякога изкуствено построен сценарий, в размисъл за материализма, еротиката и преходността на живота в духа на сложната и интригуваща категория "мъртви животни" в изобразителното изкуство".

От 15 до 22 юни Народно читалище "Братя Миладинови - 1917" представя юбилейна изложба на Николай Трейман, която е свързана с неговата 50-годишнина и включва 50 творби.

Това е четвъртата негова самостоятелна изложба след "Блатото", с която печели награда на престижния фотографски фестивал в Арл (Франция), "Православна България" и "Образи на философи, философи за образа".

Всички изложби са част от програмата на Месеца на фотографията 2013.