Емблемата с "папийонката" на Chevrolet отбелязва своя стогодишен юбилей, а от марката събраха специални съвети как да съчетаете папийонката със своя гардероб

Папийонката, която винаги е била символ на най-висок престиж и майсторство в шивашкия занаят, се завръща триумфално в модните среди. Марката Chevrolet, чиято фирмена емблема е известна под названието "папийонката на Chevrolet" е брилянтен пример в тази насока.

Изтънчената и изискана папийонка се завърна на сцената благодарение на екстравагантния стил сред хипстърите и някои представители на рап-средите. Този аксесоар винаги е заемал централна роля в облеклото, а първите сведения за него датират още от XVII век. 

Сега папийонката отново е във възход сред почитателите на американския колежански стил и лондонския ретро дух, които я съчетават по съвременен начин с вталени костюми от туид, жилетки, пуловери с шпиц деколте и лъснати до блясък обувки.

При марката Chevrolet златната папийонка заема гордо мястото си върху предницата на всеки автомобил на марката от 1913 година досега, което означава, че през 2013 година тя ще отбележи своя стогодишен юбилей. 

Съоснователят на компанията Chevrolet Уилям С. Дюрант, който дълго търси подходящ нов начин да обозначи своите продукти, открива перфектният графичен знак в мотива на тапетите в един парижки хотел и го пресъздава в емблематичната днес "папийонка" на Chevrolet.

Според друга популярна версия за произхода на емблемата, "папийонката" всъщност представлява стилизирано изображение на кръста върху швейцарския национален флаг, тъй като другият съосновател на компанията, Луи Шевроле, е роден на Коледа през 1878 година в швейцарския град Ла Шо дьо Фон.

Независимо от това коя от двете легенди е вярна, през изминалото столетие златната "папийонка" на Chevrolet се превърна в супермарка, позната по целия свят, която през изминалите 100 години се е появявала милиарди пъти върху автомобили, реклами и търговски брошури и каталози.

Нетрадиционен стил

"Уилям Дюрант определено е избрал запомняща се емблема за символ на своята марка", споделя Джeф Куин, изпълнителен директор на компанията T.M.Lewin - един от най-реномираните в света производители на бизнес-облекла и ризи. "Няма никакво съмнение – папийонката се носи, за да бъде забелязана."

Подобно на Chevrolet, основаната през 1898 година на историческата лондонска улица Джърмейн Стрийт компания T.M.Lewin може да се похвали с богати традиции и дълга история в областта на дизайна и производството на висококачествени продукти.

"Моят опит сочи, че папийонки най-често носят индивидуалисти с подчертана самоувереност," отбелязва Куин. "Папийонката може да бъде прекрасно допълнение към облеклото за хора, които желаят да се отличат сред тълпата в израз на своята индивидуалност. Когато преди време някой ме попита "Връщат ли се на мода папийонките?", аз просто отговорих, че не съм забелязвал те да са излизали!"

Възраждането на папийонката е съпроводено с възход на нетрадиционен стил в облеклото, при който се смесват различни стилове и елементи за постигане на извънредно индивидуален облик или просто за удоволствие с папийонки от релефни материи, тъкана вълна, коноп и дори деним.

"Връзването на перфектната папийонка отнема известно време," посочва Куин. "Автентичната, правилно завързана папийонка никога не бива да е абсолютно симетрична. Големината на папийонката се определя от вида на възела, който никога не трябва да изглежда твърде съвършен," споделя още Куин.

Как да съчетаете папийонката в облеклото

Черното се завръща в официалното облекло. Тясната папийонка е идеално допълнение към втален или изпълнен с италианска кройка костюм. Текстилните материи с едър повърхностен релеф ще придадат завършен и съвременен облик на цялостния ансамбъл.

Ежедневно облекло. В много от модерните офиси вече се гледа с добро око на малко по-небрежния стил. Най-лесният начин да изглеждате небрежно с папийонка е да не носите сако или блейзър. Съчетайте я с жилетка, пуловер или дори с кожено яке и джинси.

Направете впечатление. Следвайте семпло елегантен стил, съчетавайки цвета на папийонката с останалото в облеклото. Така например риза в синьо и златисто със синя или златиста папийонка.

Не сте сигурни как се връзва папийонка? Ето видео по този въпрос, което сме публикували преди време.