Според джихадистите кадрите показват последните думи на девет от атентаторите

"Ислямска държава" разпространи в интернет видеоклип, в който според терористичната организация показва кадри и последни думи на девет от атентаторите на 13 ноември в Париж, когато те убиха 130 души, съобщи РТ.

Автентичността на видеоматериала не може да бъде установена. Видеото показва някои от нападателите, облечени в камуфлажни дрехи в пустинна местност преди атентатите в Париж.

"Това са последните изявления на деветте лъва на халифата, които бяха изпратени да поставят една цяла страна, Франция, на колене", казва говорител зад кадър.

Видеоматериалът показва и кадри с убийства на заложници, като сред екзекуторите са и някои от парижките атентатори.

 

#ISIS Released a video shows the last words for the #ParisAttacks Executors #Syria #ISIL #Raqqa pic.twitter.com/x0PgOz6sOJ #Paris #security

— Int Intelligence (@IntIntelligence) January 24, 2016

 

Френското външно министерство отказа коментар. Досега няма реакция и от офиса на френския премиер.

Видео: ИД посочва на кои държави обявява война. Не сме сред тях​

Според "Гардиън" един от палачите е терористът Билал Хадфи, самовзривил се край парижкия стадион "Стад дьо Франс".

Сред показаните в 17-минутното видео е и терористът Сами Амимур, ликвидиран при полицейския щурм на завзетата от атентаторите парижка концертна зала "Батаклан".

Видеото отправя и негласни заплахи към Великобритания, която участва във въздушните нападения срещу "Ислямска държава".

"Който и да е в редиците на нашите врагове, той ще стане цел на нашите мечове", звучи заплашителният глас зад кадър във видеото, докато се появяват кадри от "Тауър бридж" и катедралата "Сейнт Пол" в Лондон.

Видео: Как разпускат джихадистите от ИД​

Редят се кадри с ликовете на британския премиер Дейвид Камерън и спикера на Камарата на общините (парламента) Джон Бъркоу, като снимката на последния е изобразена като мишена за оптически прицел.

Islyamska darzhava zaplashva velikobritaniya

Източник: РТ, Ройтерс, "Гардиън"