Голите алжирки, нарисувани от Пикасо, и едно от актовите платна на Модиляни тази година бяха продадени на търг за по над 170 млн. долара. По този повод събрахме накуп 12 голи женски тела от световната живопис - без цензура!

"Голата маха" (La Maja Desnuda), която Франсиско Гоя рисувана в края на XVIII в., остава в историята като първата живописна творба в западноевропейското изкуство, изобразила голо женско тяло в естествен ръст...

По онова време католическата църква забранявала показването на актови картини, затова испанският художник не можел да изложи както тази, така и облечената й версия La maja vestida. И двете днес се съхраняват в музея "Прадо" в Мадрид.

"Венера Урбинска" от Тициан (1538 г.) е поръчана от херцога на Урбино - Гуидобалдо II дела Ровере, а сега може да се види в галерия "Уфици" във Флоренция. Казват, че Марк Твен навремето я определил като "най-гнусната, най-долната, най-неприличната картина, която светът притежава".

Тициановите богини на любовта вдъхновяват Едуар Мане за "Олимпия" (1863 г.). Платното потресло френското общество, но станало единствената картина, която всички искали да видят и около нея се събирали толкова големи тълпи от хора, че се наложило да поставят двамина пазачи да внасят ред. Мястото й сега е в музея "Орсе" в Париж.

"Даная" (1636-43 г.) от холандския майстор Рембранд ван Рейн изобразява майката на Персей от древногръцкия мит, при която върховният бог Зевс прониква, преобразен в златен дъжд. Понастоящем се намира музея "Ермитаж" в Санкт Петербург.

Библейската героиня Вирсавия е рисувана и от Рембранд, но това е версията на руския художник Карл Брюлов от 1832 г. Платното се води недовършено и понастоящем се пази в Третяковската галерия в Москва.

Още една библейска героиня - "Юдит I (и главата на Олоферн)" от Густав Климт, рисувана през 1901 г. Художникът изобразява еврейката като фатална жена, която омайва и убива военачалника на асирийците. Платното е изложено в двореца "Белведере" във Виена.

Виж още: "Жената в златно" - историята на една реституция за стотици милиони

"Трите грации" (ок. 1635 г.) на Петер Паул Рубенс са образец на характерните за творчеството на художника пищни женски фигури от т.нар. "рубенсов тип". Понастоящем се намира в музея "Прадо" в Мадрид.

"Раждането на Венера" (Nascita di Venere, ок. 1486 г.) от Сандро Ботичели изобразява богинята на любовта, която според древногръцкия мит е родена от морската пяна. Мидената черупка пък символизира женския полов орган. Платното с размери 172,5х278,9 см е част от колекцията на флорентинската галерия "Уфици".

"Сънят на жената на рибаря" от японския художник Кацушика Хокусай, живял през XVIII-XIX в., се смята за образец на японските еротични гравюри "шунга" (сюнга).

Вдъхновена от "Голата маха" е "Гола полегнала жена" (Femme nue couchée, 1862 г.) от Гюстав Курбе, основоположник на реализма във френското изобразително изкуство. Когато е изложена за първи път, картината остава закачена на стената едва шест минути...

Собственост на унгарския барон Ференц Хатвани, през Втората световна война тя е конфискувана от националсоциалистите, но след това изчезва от трезора на будапещенска банка и се появява едва в началото на XXI век.

Твърди се, че съветски войници я подарили на лекар в Словакия в замяна на грижите за ранен техен другар. Реституирана на сем. Хатвани през 2005 г., тя е продадена на търг десетилетие по-късно срещу 15 млн. долара.

През май картината на Пабло Пикасо от 1954-55 г. "Жените на Алжир" (Les femmes d'Alger, версия "О"), 114x146,4 см, стана най-скъпото живописно платно, продавано на търг, след като аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк му намери купувач срещу рекордните 179,3 млн. долара, като в цената влизат и 12% комисиона. Досега картината беше в частни ръце.

След новината за рекордната сума, платена за нея, американски тв канал показа картината, като замъгли зърната на трите чифта голи гърди. Задните части на телата обаче останаха нецензурирани...

Веднага след нея като цена се нарежда "Полегнало голо тяло" (Nu Couché, 1917 г.) от Амедео Модиляни. За няколкото години преди смъртта си през 1920 г. той рисува десетки актови творби, но тази се продаде на търг от "Кристис" в Ню Йорк за рекордните 170,4 млн. долара. Купувачът е най-големият китайски колекционер, милиардерът Лиу Ициен, президент на инвестиционната "Сънлайн груп".

Виж още: Какво купуват богатите китайци

Nu Couché е и една от седемте картини с голи женски тела, подредени в единствената самостоятелна изложба на художника в Париж. През 1917 г. експозицията предизвикала обществен скандал и била затворена от полицията още в деня на откриването.