Лари Пейдж - един от създателите на "Гугъл" и неин изпълнителен директор, оглави топ 100 на личностите с най-голямо влияние в световните медии

На второ място е основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Челната тройка затваря шефът на "Епъл" Тим Кук.

На четвърто място в листата е шефът на мултимедийната група Би Би Си Тони Хол, на пето - изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос.

След тях по рейтинг са шефът на "Туитър" Дик Костоло и президентът на "Нюз корп." Рупърт Мърдок.

В листата има само 20-ина дами. Най-нагоре в класацията, на 10-о място, е попзвездата Тейлър Суифт. А последна, под номер 100, е Ким Кардашиян, отбелязана като "знаменитост".

Само един руснак намира място в класацията и той не е собственик на руска медия - Евгений Лебедев е 70-и, отбелязват руските издания. Лебедев е собственик на британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг стандарт", както и на телевизионния канал London Live.

Особеното тази година е ръстът на влиянието на медийните интернет гиганти, които контролират информационните потоци. Все по-актуално става какво правят те с нашите данни и по какъв начин използват достъпа до подобна информация, коментира "Гардиън".

Съставителите на рейтинга коментират, че най-влиятелни в световните медии тази година са шефовете на мултимедийни компании - основно мъже, завършили най-добрите университети в САЩ и Великобритания.

Цялата класация на в. "Гардиън" е на TheGuardian.com/media