Правителството губи вече първоначалния кредит на доверие

Доверието в правителството към началото на април е на ниво 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни.

Това показва последното изследване на "Галъп интернешънъл" относно политическия и икономическия индекс за април, проведено между 26 март и 2 април сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна.

Според данните през последните два месеца недоверието към кабинета се дължи на това, че част от избирателите на основната управляваща партия - ГЕРБ, изглеждат разколебани. Това е нормалното за политиката у нас постепенно изхабяване на подкрепата за управляващите в хода на мандата, коментират от "Галъп".

Въпреки това 22,6% от запитаните все пак биха гласували за ГЕРБ, ако има парламентарни избори днес. Втори остават БСП, като изразената за тях подкрепа е 14,8% от броя на анкетираните. Това са проценти сред всички имащи право на глас и не са прогноза за изборния резултат.

Според данните от изследването ако, хипотетично, сега се провеждаха избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а реален шанс да влязат в Народното събрание биха имали "Атака" и АБВ.

В момента се наблюдава тенденция за повишаване на доверието към президентската институция, но следващите месеци ще покажат дали това е трайно явление или става въпрос за моментен пик. В последните месеци традиционно около 1/3 оценяват президента положително, а около и над 1/2 - отрицателно.

Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури. Известно изключение е Румяна Бъчварова, която с поемането на новия пост очаквано повишава доверието си до 23% и така утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри. Конкретните данни за личните рейтинги и в този месец са предназначени за абонатите на Политическия и икономически индекс. В идните месеци, при наличие на съществени новости, те могат да бъдат публикувани.

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи към посоката на развитие на страната. 20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо.

Потвърждават се изводите от Политическия и икономически индекс преди месец. Като цяло, доверието във властта не е продължило своя лек ръст от предишните месеци, но не е и потеглило надолу. Сходна е логиката и в очакванията за икономиката, личните финанси, цените, безработицата и т.н.

Като цяло 43% от запитаните очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а 1/3 смятат, че ще остане същото. Половината от запитаните пък очакват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при 1/4 негативни очаквания и една десета позитивни.

Близо 2/3 очакват цените да растат, 20% - да останат същите, а 5% - да падат. 38% очакват безработицата да се увеличи, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява.

Източник: "Галъп интернешънъл"