Лек ръст в обществената подкрепа за кабинета

Кабинетът се радва на лек ръст в доверието, което получава от гражданите, като рейтингът на премиера Бойко Борисов расте. Това отчита новото ежемесечното си изследване на обществените нагласи на "Алфа рисърч". Въпреки това те отбелязват, че почти всички държавни институции продължават да бъдат белязани от дълбока ерозия на доверието.

Проучването е направено в периода между 15 и 23 януари с метода на стандартизирано интервю по домовете на 1026 граждани и е представително за страната.

Правителството с лек ръст в доверието

Според изследването електоралната умора от честите избори през последните години също оказва влияние на желанието за стабилизация и цели 61% смятат, че правителството трябва да изкара пълния си четиригодишен мандат.

Въпреки това два месеца след формирането си кабинетът начело с Бойко Борисов се ползва с крехкото доверие на 24% от българите срещу 36% недоверие. Непосредствено след обявяването на състава на правителството обаче позитивните оценки за него са били едва 20%, докато около 45% са били скептични.

Най-положителни оценки в този кабинет получават премиерът Борисов, чиито рейтинг се е увеличил от 28 до 32%, както и министрите Лиляна Павлова (21,4%), Петър Москов (21,1%), Томислав Дончев (18,7%) и Ивайло Калфин (15,7%).

Срив на доверието в съдебната система

Резултатите от изследването показват още, че доверието в съдебната ни система е изключително ниско, а волята на държавата да изпълнява функциите си по защита на гражданите и прилагане върховенство на закона е поставена под сериозно съмнение.

Според гражданите съдебната система не може да гарантира равенство пред закона и справедливост. Едва 8% от запитаните вярват, че ако срещу тях бъде извършено посегателство, съдът ще направи всичко възможно извършителите да получат справедливо наказание.

Паралелно с това рейтингът на главния прокурор Сотир Цацаров, който преди година беше една от малкото публични фигури с положителен рейтинг, сега е паднал до 11% положителни срещу 42% отрицателни.

Дебатите за частните пенсионни фондове

очертават интересни тенденции. Около 7% от анкетираните са решили да сменят своя фонд. Повечето от работещите обаче остават напълно неинформирани както за фонда, където се осигуряват, така и за доходността, която той им носи.

Категорично е обаче очакването, че осигуряващите се в частни пенсионни фондове ще получат по-високи пенсии от онези, които се осигуряват само в НОИ.

Отношението към кметовете

Друга разгледана от изследването тема са местните избори. въпреки че до провеждането им има цели осем месеца, интересът към тях започва да расте. Налице е значително по-високо доверие към кметовете на общини в сравнение с отношението към останалите институции и политици в страната, като 43% от анкетираните декларират положително отношение към кмета на тяхната община, при 17% отрицателно.

Значителен е делът на умерените скептици (40%), от които в крайна сметка ще зависи и резултатът от местния вот, посочват от "Алфа рисърч".

Изключително интересно е разпределението на протестния вот по типове населени места. Относително най-малко засегнати от него са малките общини и селата, където 61% от населението изразяват готовност да подкрепят настоящите кметове.

Сходна, макар и по-слаба тенденция, е налице и в най-голямата община - Столичната. Мнозинството, 42% смятат да гласуват за Йорданка Фандъкова, а 35% - за нов кмет.

В останалите градове картината се обръща - в съотношение 40:35% за областните центрове и 51:29% за малките градове доминира желанието за промяна и избор на нов градоначалник.

Относно електоралните нагласи

изследването показва тенденция за затвърждаване на преднината, която ГЕРБ има пред БСП. Партията на премиера Борисов би спечелила 23,2% от гласовете, ако изборите бяха днес, за сметка на 11,4%, които биха взели социалистите. За тях този резултат е сред най-ниските регистрирани изобщо. ДПС удържа традиционната си подкрепа - 7,5%, но при значителен спад на одобрението за неговия лидер Лютви Местан, което се затваря изцяло в рамките на движението.

Изразяваните от Реформаторския блок позиции по управленските политики по всичко изглежда се подкрепят от потенциалните му симпатизанти. Като резултат, електоралната подкрепа за блока бележи лек ръст (6,5% от общия брой избиратели), а Радан Кънев постига удвояване на личния си рейтинг.

Подкрепящите правителството Патриотичен фронт и АБВ също стабилизират резултата си, съответно на 5,1% и 2,9%, при по-висока популярност на техните лидери, посочват социолозите.

Освен БСП, другият голям губещ към този момент е "България без цензура" / Български демократичен център. Скандалите около тях на практика са на път да изхвърлят хората на Николай Бареков при евентуални избори днес. Същевременно рейтингът на самият Бареков се стопява още, достигайки едва до 4% положителни.