Страната ни през погледа на един чужденец

Когато за пръв път пътува из България, американският пътешественик Джъстин, който от почти три години обикаля света, разбира, че само едно посещение тук няма да му е достатъчно. Затова се връща отново у нас.

В блога си True Nomads той пише: „ Това е едно невероятно място и се радвам, че е такова, каквото е. Може би няма да изглежда по този начин завинаги, така че трябва да го видите сега.“ Джъстин споделя нещата, които е научил за страната ни. Е, не всичко е уцелил съвсем точно, но по-важно е положителното му отношение към България.

1. България е дала на света кирилицата, която днес се използва в Русия, на Балканите и от други славянски народи. Създадена е от двама монаси по време на Първото българско царство. (б.р. всъщност братята създават глаголицата, а кирилицата е наречена по-късно на св. Кирил).

2. Древноримското влияние може да се усети в много градове и до днес. Можеш да видиш римски бани във Варна, руини в София и почти непокътнат римски театър в Пловдив.

3. България очевидно е родината на киселото мляко. То е навсякъде - не само със своите 300 разновидности в супермаркетите, а и като продукт в много от традиционните български ястия.

4. С розите, растящи в българската Розова долина, се произвежда по-голямата част (70-85%) от розовото масло в света - основна съставка в повечето парфюми.Розовата долина. Снимка: Lea LSF/Flickr

5. На първи март всяка година българите си разменят червено-бели плетени гривнички. Те носят т.нар. мартеници, докато видят щъркел или цъфнало дърво. Тогава мартеничките се завързват на дърветата в знак на посрещане на пролетта. Своеобразният празник се нарича Баба Марта и отбелязва края на зимата.

6. България има две главни планински вериги – Стара планина и Родопите, и няколко по-малки, включително Рила и Пирин. Заради всички тези планини, български градове като Банско са се превърнали в популярни (и евтини) дестинации за зимни спортове.Рилските езера. Снимка: Ивелин Минков

7. Тук е най-голямото IMAX 3D кино в света (б.р. хмм, кой ли се е поизхвърлил пред човечеца, та го е заблудил така?)

8. След срутването на римски мост през 4-и век река Дунав не е можела да бъде пресечена между Румъния и България в продължение на 1600 години.

9. Въпреки малките си размери, България се нарежда на трето място в Европа със своето биоразнообразие - тук можеш да откриеш голям брой редки и ендемични видове, повече от 700 кафяви мечки, 1000 вълка, златист чакал, диви котки, видри, лалугери и 37 вида влечуги.

10. Задължително трябва да видиш Рилския кръст (б.р. Рафаиловия кръст в Рилския манастир), който е едно от многото уникални неща в България. Представлява дървен кръст, на който са изобразени микроскопично 140 сцени от Библията, включващи 1500 фигури. Най-голямата от тях е колкото зрънце ориз.

11. Една трета от страната са гори (оттам и биоразнообразието).Снимка: Пламена Атанасова

12. В продължение на повече от 700 години България е била с почти два пъти по-голяма територия от днешната.

13. Майкъл Палин ядоса българите с твърдението си, че страната е най-известна с ромите си.

14. Мастиката е популярна напитка с алкохолно съдържание 47% , направена от смола (б.р. от анасон). Средната цена на бирата е по-малко от долар.

15. Страната е един от най-големите световни производители на вино - 200 000 тона годишно.

16. Българи са създали първия електронен компютър, дигиталния часовник и въздушната възглавница за кола (б.р. за последното не сме много сигурни).

17. Най-известните български футболисти са Христо Стоичков, който стана голмайстор на Световното първенство през 1994 г., и игралият  в Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов.

18. България се нарежда на второ място в Европа след Исландия с най-много минерални извори.

19. Пловдив е най-старият обитаван европейски град, по-стар дори от Атина.

20. Българите въртят глава за „да“ и кимат за „не“. Не се шегувам.