Германците се гордеят с бирата, но в международен план немските пивовари отдавна са отстъпили лъвския пай

Колегите от Kulinaria.bg разказват за класацията на страните, където се произвежда най-много бира, съставена от бизнес всекидневника „Ханделсблат” и цитирана от 10te.bg. Ето как изглежда челната десетка:

10. Испания – 33,6 млн. хектолитра
Испанците предпочитат местното вино, но не се отказват и от бирата. Най-предпочитаните марки от иберийците са „Сан Мигел”, „Дам” и „Крускампо”.

9. Полша – 37,85 млн. хектолитра
На Европейското първенство по футбол със сигурност се изляха реки от бира, а полските марки като „Лех” са известни и в чужбина.

8. Великобритания – 45,7 млн. хектолитра
Бирата от Великобритания може и да няма високия авторитет на германската, но британците са сред водещите „бирени“ нации в света. Няма значение, че най-известната пивоварна „Скотиш енд Нюкасъл“ от 2008 г. е чуждестранна собственост.

7. Япония – 45,7 млн. хектолитра
Най-новото изобретение от Япония – замразена бира. Бирените измишльотини в страната и без това не се придържат към германския еталон на „Закона за чистотата на бирата”. Най-известната японска марка е „Кирин”.

6. Мексико – 81,5 млн. хектолитра
За производството на бира в Мексико има само приблизителни данни, тъй като не се води официална статистика. Със сигурност обаче мексиканците са във водещата десятка, а мексиканската „Корона” е обичана в много страни.

5. Германия – 95,55 млн. хектолитра
Въпреки всички традиции жаждата за бира на германците бавно отслабва. Пивоварните се оплакват от спад в търсенето, а опасенията от нови сливания в бранша расте. От години най-предпочитаната марка е „Йотингер”.

4. Русия – 98,14 млн. хектолитра
Руснаците се известни по цял свят с привързаността си към тостовете, но тази слава има и тъмна страна. В някои регионi на страната алкохолизмът се е превърнал в социален проблем, а президентът Владимир Путин обяви мерки за борба със зависимостта. Консумацията на бира обаче продължава да се увеличава.

3. Бразилия – 133 млн. хектолитра
Страната на кафето е и най-големият пазар на бира в Южна Америка. Най-големият пивоварен концерн в света пък е с белгийско-бразилска собственост. Биреният гигант „ИнБев“ произвежда водещите марки „Брахма” и „Антарктика”.

2. САЩ – 225,34 млн. хектолитра
Американците загубиха титлата „най-големи потребители на бира”, но остават сред най-важните пазари. Там по-предпочитани са леките бири като „Бъд лайт”, „Милър лайт” или „Корс лайт”.

1. Китай – 489,99 млн. хектолитра
Жаждата за бира на китайските потребители е неутолима и от години китайският пазар отчита бърз растеж. Поради тази причина големите световни концерни се опитват да се наложат в Китай, въпреки че много китайци все още предпочитат продукцията на малки регионални пивоварни.
Сред най-големите пивоварни концерни в страната са Си Ар Ес Би, „Дзинтао брюъри груп“, „ИнБев Чайна“ и „Бейджин Янджин брюъри“.