Димитър Мичев, по-известен като Кнас, пусна видеоклип към песента Wanna Be the Best заедно с Мария Илиева и Бакарди. Това е конкретният повод да се срещнем с него.

Кнас е един от изпълнители на музикалния лейбъл на Мария Илиева "Стерео стая".

Завършва Международни отношения в Стокхолмския университет. В шведската столица Кнас се запознава с Бакарди, което поставя началото на един успешен хип-хоп тандем. Двамата записват албума Still Starving (2005), чийто пилотен сингъл One Love е смятан за най-добрия дебют в класацията "Българският топ 100".

След завръщането си в България, Кнас взима участие в турнетата на "Д2", Мария Илиева и група "Саффо". Междувременно записва проекти със Спенс и Бобо.

Той е мъжкото присъствие в сингъла на Мария Илиева Off The Record (2007), както и в парчето "Губиш" (2009) на Аксиния.

Българският рапър е подгрявал момчетата от "Оникс", Айс Кюб, Екзибит, Ред Мен, Метод Мен и Лил Джон. Кнас прави и първия български концерт, посветен на съпруга на Бийонсе - Джей Зи.

През 2009 г. на Годишните музикални награди на БГ радио Кнас и B.O.Y.A.N. (също изпълнител от "Стерео стая") представят съвместната си песен "Комплименти", в която съавтор на музиката е композиторът Миро Гечев.

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i

На 31 януари тази година. Кнас, Мария Илиева и Бакарди гостуваха в шоуто "Денис и приятели" по БНТ, където представиха новото си парче Wanna Be the Best.

Тази седмица излезе и видеоклипът към него. 

- Разкажи ни за новата си песен!

- Песента беше готова от известно време, но претърпя малка промяна в аудиото, за да не затрудним монтажа, така че песента да излезе както е, т.е. в оригиналния запис е от албума Still Starvin на Кнас & Бакарди от каталога на "Снайпер Рекърдс". А в този вариант го реализирахме, защото ни харесва, заради ангажимента ми към "Стерео стая". Снимахме демото в края на януари. А днес клипът е вече готов! 

- С едни и същи хора ли работиш всеки път?

- Хубава музика е да работиш с различни хора. Но за разлика от микстейп или албум ориентираните записи, "бутиковата песен", каквато е и новият сингъл, представлява работа на може би 20-ина души от мейк-ъп и стил до счетоводство и лейбъл оунершип.

- Работата в екип е по-трудна и затова е интересна. Предпочитам да работя върху "Б"-идея, но да имам "А"-екип. Целта е проектите да са сити.

- Подгрявал си много известни музиканти. Какво ти дадоха контактите с тях?

- Не се виждам с тях. Фредро Стар каза: "A, you man, you are good!", докато минавах покрай тях, може би са ни чули, защото бяхме последни, а те са се готвели да излизат. Никога не занимавам чуждестранни артисти извън протокола. 

- Как оценяваш първите български хип-хоп награди? Къде се намира българският хип-хоп в момента?

- Определено е нещо за масата (тейбъл). Таймингът е точен. България е част от музиката и света и глобалните трендове се намират и в последните записи, които се чуват. Вижте, хип-хопа и рап арт формата са може би едни от най-адаптивните и атрактивни концепции с огромен процент на приемственост.

Ако наградите съумеят да запазят на фокус линейната формула, ще са чудесен генератор за цялата индустрия. Най-доволни ще останат, разбира се, консуматорите и артистите - хората, които се забавляват, и забавляват други.

- А каква музика слушаш ти? Посягаш ли и към други жанрове?

- Те посягат към мен. Филтрирам си музиката, като оставям други хора да ми представят кое е добро. При огромен контингент това работи чудесно.

Да летиш със самолет е като да се влюбиш, качваш се и не знаеш какво ще се случи. Аз затова за по-сигурно летя през Виена.

Частично харесвам по нещо от "Фейсбук" feed-а и четири-пет други канала или питам диджеите за конкретно парче.

- Би ли записал парче с попфолк изпълнител? А с кого би искал, евентуално?

- Не съм мислил по въпроса. Ако се случи, най-вероятно няма да е заради нулите.

- Последното готино нещо, което чу?

- Че Бургас е гласуван бест град за чилеене и живеене за 2012 година, защото i roll with Варна all the way чъмпс и ще трябва да се формираме там лятото да се готвим за следващия рунд. Обичам морето!

- Къде се крие вдъхновението ти?

- В Кения.

Работата в екип е по-трудна и затова е интересна. Предпочитам да работя върху "Б"-идея, но да имам "А"-екип. Целта е проектите да са сити.

- Как би определил с една дума:

100 кила - Крилата
Мария Илиева - Партньори
Бобо - Приятел
Криско - Selfmade 
Сантра - Спенс

- Какво е за теб музиката? Какво ти дава?

- Приятели, крила... такива неща.

- Занимаваш ли се с друго, освен с музика? С какво си изкарваш хляба?

- Като ви пиша тук и ви изкарвам хляба. (Усмихва се.)

- Какъв беше като дете - срамежлив, палав?

- И двете.

- Кой ти беше идол като малък?

- Нямах. Не свързвам музиката с картината, с други думи, чул съм музика първо, после: какво е това - и така.

- Какъв искаш да станеш, като пораснеш?

- Аз съм какъвто искам да стана като порасна.

- Знаем, че пътуваш много, видял си доста. От какво се впечатляваш?

- Докато живеех в Швеция, го взимах за сигурно, но сега се впечатлявам само от истински човешки взаимоотношения.

- Разкажи ни малко повече за страстта си към самолетите, повечето мъже предпочитат коли или мотори, а ти - самолети? Какво те привлича в тях?

- Да летиш със самолет е като да се влюбиш, качваш се и не знаеш какво ще се случи. Аз затова за по-сигурно летя през Виена.

- Колко езика говориш?

- Три. Шведски, английски и български.

- Имаш ли любим български сериал? А чужд, който ни препоръчваш да следим?

- Един от любимите ми филми е Human Traffic, ако не сте го гледа ли - see it.

- Какви "комплименти" правиш? Безотказен комплимент, който правиш в аварийни ситуации? (Например, когато виждаш, че се надига скандал с гаджето или нещо друго).

- За последното не знам. Недоловим комплимент дали е комплимент? (Усмихва се.)

- Какво да очакваме от теб тази година в професионален план?

- Бавно. Нормално. Бизнес както винаги.

- Поздрави ни с песен за финал!

- Collie Buddz - Come Around

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i

- Благодарим ти и успех!




2 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 grteq

    I must convey my heartfelt appreciation for the outstanding quality of the article in question. The author's masterful use of language and ability to organize thoughts resulted in a genuinely stunning and thought-provoking book. capybara clicker game

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Mike Rooney

    Thanks for sharing informative post. It is one of the best site that I have visited. Hope you will share more quality blog posts thank you. Sherlock Trench Coat