Американците днес отбелязват деня на поничката

На 1 юни гражданите на САЩ отдават почит към изобретателите на популярното тестено изделие. Най-известните автори на поничките са Маргарет Шелдън и Хелън Парвиънс от "Армията на спасението".

Двете жени пристигнали през 1917 г. във Франция, за да подкрепят американските войници, биещи на западния фронт по време на Първата световна война. На пунктовете благотворителната организация раздавала на войниците пресни понички, а също и кафе и пощенски марки. За един ден двете жени изготвяли над 300 понички, като повлекли крак за популяризацията на десерта, пише novini.bg.

"Денят на поничката" се отбелязва в САЩ от времената на Голямата депресия. През 1938 г. филиалът на "Армията на спасението" по време на благотворителна акция за ветерани от Първата световна война е продавал в Чикаго понички. Всеки десерт е струвал 1 долар. Оттогава цената на десерта в този ден остава непроменена.

В тяхна чест ти предлагаме и рецепта как да си ги приготвиш сам, блaгодарение на Kulinaria.bg:

Продукти:

1 ч.л. сол
200 г захар
4 ч.л. бакпулвер
600 г брашно
3 яйца, леко разбити
240 мл прясно мляко
60 мл олио
2 с.л. портокалов сок
10 г настъргана кора от портокал
олио за пържене
пудра захар или кристална захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме сухите съставки.
Отделно, в друга купа разбъркваме течните продукти.
Смесваме всичко и разбъркваме до получаването на много меко, лепкаво тесто.
Покриваме купата с прозрачно фолио и охлаждаме за поне около час.
Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на кора с дебелина 1 см.
С помощта на набрашнена чаша с диаметър 6 см изрязваме поничките, като в средата правим дупка.
Пържим поничките в сгорещена мазнина, до златисто и от двете страни.
Поставяме ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднасяме ги поръсени с пудра захар или захар на кристали.